Ulrich Stoetzer är Arbetsmiljöverkets expert på organisatorisk och social arbetsmiljö. Foto: Arbetsmiljöverket/SVT

Arbetsmiljöverkets expert: ”Ingen ska behöva bli sjuk eller skadad på arbetet”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler hemarbetare har tvingats uppsöka sjukgymnaster och naprapater på grund av arbetsrelaterade skador. Enligt uppgifter väntas Folkhälsomyndigheten komma med tuffare krav på arbetsgivare i form av föreskrifter — både för enskilda, verksamheter och arbetsplatser.

– Grunden i arbetsmiljölagen är att ingen ska behöva bli sjuk eller skadad på grund av arbetet. Där har arbetsgivaren ett ansvar och det gäller oavsett var man arbetar någonstans, säger Ulrich Stoetzer, Arbetsmiljöverkets expert på organisatorisk och social arbetsmiljö.

Många förutspår att vi kommer fortsätta arbeta hemifrån, coronapandemin har bara skyndat på en process som redan var igång. Då behövs ett utvecklingsarbete om hur vi har skapar bra arbetsmiljö menar Ulrich Stoetzer.

– Det här är en ny tid och vi letar och famlar efter nya sätt att tänka och jobba. Vi måste fundera över hur det ska se ut, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.