SVT Västmanland nya serie granskar arkitekturen i Västerås Foto: Melker Blomberg/SVT

Arkitekturen i Västerås – en bortglömd fråga

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västmanland ska nu granska arkitekturen i Västerås och kommer i en serie i flera delar att prata med arkitekten Anders Holmberg som är verksam i Västerås.

I en serie inslag framöver ska SVT Västmanland titta på arkitekturen i Västerås. Som ciceron har vi anlitat arkitekten Anders Holmberg som är verksam i Västerås.

– Jag tycker att det är en bra skala på staden. Det är inte för stort eller för litet vilket gör att man får en bra överblick över de projekten man gör, säger Anders Holmberg.

Arkitekturen i Västerås

En fot i Stockholm och en i Västerås

Att Anders Holmberg trivs i Västerås är det inga tvivel om men han har gjort flera projekt runt om i Sverige, många i Stockholmstrakten.

– Jag är ofta i Stockholm och jobbar, oftast flera gånger i veckan. Sedan har jag även bott i centrala Stockholm i tio år så det är klart att jag har en fot kvar där, säger Holmberg.

Uppvuxen i Västerås

Anders Holmberg föddes i Västerås 1971 och växte upp i en typisk 70-talsvilla. Han satte tidigt pennan i hand.

– Väldigt tidigt började jag rita, teckna och bygga med lego, den skapande delen har alltid varit en viktig del i min barndom. Sedan pluggade jag till byggnadsingenjör och jobbade även som det här i Västerås.

– Jag insåg snabbt att det inte riktigt var det jag ville göra utan jag ville göra det som görs innan man börjar bygga, det vill säga det en arkitekt gör. Så jag började plugga det istället, säger Holmberg

Nutiden påminner om 60-talet

Anders Holmberg menar att man kan se liknande tendenser idag, som när det var bostadsbrist på 1960-talet.

– Blickar man tillbaka på 60-talet och miljonprogrammet så gjorde vi en del dåliga saker och jag tycker att vi ser liknande tendenser idag när det är bostadsbrist.

– Vi gör lite dåliga val och skaffar fram bostäder på ett snabbt sätt. Det byggs överallt men det är viktigt att man inte tappar den här tanken på att det är människor som ska bo här. Den mänskliga skalan, personen och individen är den jag vill lyfta fram, säger Holmberg.

Tyst från arkitekterna

– Arkitekter måste ju också komma fram i media så man hör vad folk säger. Vad tycker egentligen alla arkitekter? Tycker de att det byggs bra? Tycker de att det byggs i rätt kvalité? Det är välkommet att säga vad man vill men i nuläget är det ju ingen som säger någonting, säger Holmberg.

Vad tycker du om arkitekturen i Västerås? Maila oss: vastmanland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arkitekturen i Västerås

Mer i ämnet