Foto: Melker Blomberg/SVT

Stadsbiblioteket – 30 år av diskussioner

Uppdaterad
Publicerad

När bygget av stadsbiblioteket började på 50-talet i Västerås möttes det av många protester. Att bygga så nära domkyrkan var något många var emot men trots det höll arkitekten fast vid sin idé.

I vår serie om arkitekturen i Västerås ska vi i dag följa med vår ciceron Anders Holmberg till en vacker och välkänd byggnad – stadsbiblioteket. Nu är den helt accepterad, men det tog 30 år av diskussioner innan biblioteket kunde öppna år 1956.

– Det var mycket liv då stadsbiblioteket skulle byggas så nära domkyrkan men jag tycker att sättet huset är byggt, ritat och utfört är ett bra exempel på god arkitektur i bra kvalitetsnivå, säger arkitekten Anders Holmberg.

Arkitekturen i Västerås

Stark arkitekt

Sven Ahlbom heter arkitekten bakom stadsbiblioteket och han ritade en lång rad av framstående byggnader i Västerås som Aseas huvudkontor och stadskontoret.

– Det som är intressant är att arkitektens roll har varit väldigt stark. Arkitekten har trott på det han gör och drivit igenom det tillsammans med kommunen, staden och de som byggde biblioteket.

– Den ligger granne med domkyrkan från 1100-talet och att då lyckas ställa en byggnad så nära med den stilen och formen – en byggnad med glas och tegel mitt i inne Västerås, man kan tänka sig att det nog var mycket debatter. Men nu i efterhand tycker jag att det fungerar väldigt bra, säger Holmberg.

– Jag tror att många håller med mig om att det är en vacker byggnad och den står väldigt naturligt i Västerås fastän den står nära de äldre byggnaderna.

Konstverk i fasaden

– Det finns utsmyckningar i teglet och konstverk i fasaden i form av målningar och mosaiker. Bara det är jätteintressant, nämn ett hus som byggts idag som har en konstnärlig utsmyckning i fasaden.

– Oftast tar man den konstnärliga delen sist och sätter upp en skulptur framför byggnaden. Tidigare lyckades man jobba med utsmyckningar i fasaden på ett annat sätt, säger Holmberg.

Vad tycker du om stadsbiblioteket? Tyck till på vår Facebook-sida eller maila oss: vastmanland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arkitekturen i Västerås

Mer i ämnet