Se Villa Markelius – från utsidan och insidan Foto: Melker Blomberg/SVT

Villa Markelius – ett tidlöst hus

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västmanlands serie om arkitektur fortsätter och tittar nu närmare på Villa Markelius, en undanskymd villa ritad på 1930-talet av en av Sveriges bästa arkitekter.

– Jag tycker att det är ett tidlöst hus. Det är ett tecken på bra arkitektur, gör man någonting bra som håller över alla trender och tider så är det välgjort, säger arkitekten Anders Holmberg.

”Modern arkitektur där man bygger efter funktionen”

Villa Markelius är ett stort hus på omkring 300 kvadratmeter som ritades och byggdes åt en kamrer på Asea år 1932. Arkitekten var Sven Markelius som låg bakom många välkända objekt som Vällingby Centrum, Sverigehuset och Helsingborgs konserthus.

Arkitekturen i Västerås

– I Sverige vill man idag sätta in saker i namn som nyfunkis och modernistiskt men Villa Markelius är original funktionalism. Sven Markelius var ju pionjär när det gäller funktionalismen i Sverige. Att gå från det klassiska till det moderna där man bygger arkitektur från funktionen. Den här villan är från funktionalismens vagga, säger Holmberg.

Trä byttes ut mot plåt

Träpanelen på Villa Markelius fasad krympte och gick inte att rädda. Fasaden byttes för drygt 40 år sedan ut mot en plåtfasad.

– Det är lite intressant för i mångas ögon ska man inte ha plåtfasad på ett hus. Men tidensanda då var att plåt var det bästa och underhållsfria materialet, säger Holmberg.

”Man kan aldrig bo för stort”

Lisbeth Sundstrand bor i Villa Markelius och stortrivs.

– Jag har alltid sagt att de får bära ut mig med fötterna först. Många har tjatat på mig att flytta till nått mindre men jag säger alltid att man kan aldrig bo för stort. Man kan bo för litet men inte för stort, säger Sundstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arkitekturen i Västerås

Mer i ämnet