SVT har tidigare rapporterat om bland annat Hallstahammar som en av de kommuner som utbildar i första hjälpen när det gäller psykisk ohälsa. Foto: SVT arkiv

Sala utbildar i första hjälpen mot psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Även Sala kommun ska nu utbilda sina anställda i att känna igen tecken på psykisk ohälsa och kunna hjälpa – så kallad första hjälpen till psykisk hälsa.

Satsningen innebär att totalt 900 av kommunens anställda som bland annat arbetar inom äldrevård, skola, är arbetskonsulenter och som arbetar med personer med funktionshinder ska utbildas i att kunna känna igen tecken på psykisk ohälsa eller kris och kunna ingripa.

Som SVT tidigare rapporterat görs liknande satsningar i andra kommuner runtom i landet.

I Sala ska först ett 20-tal instruktörer utbildas av personal från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, Karolinska institutet. De ska i sin tur utbilda personal i kommunens verksamheter.

– På Åkraskolan, Vallaskolan och Kungsängsgymnasiet kommer en kurator på varje skola att utbildas för att de sedan ska kunna vidareutbilda annan personal på skolorna, säger projektledare Camilla Duse i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.