– Vi vill att kvinnor ska gå regelbundet, för om man hittar något så hittar man det i ett tidigt stadium så att man kan behandla och bli helt frisk, förklarar barnmorsakan Hanna Lostelius Foto: SVT

Barnmorskor arbetar för att fler kvinnor ska göra cellprov

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan är det nationella Cellprovsveckan och i Västmanland arbetar barnmorskor för att få fler kvinnor att gå och göra de cellprov som krävs för att upptäcka livmoderhalscancer.

Livmoderhalscancer är en av de vanligaste cancerformerna i världen, och av de runt 450 kvinnor som drabbas varje år i Sverige avlider närmare 200 av dem.

Många avstår

Trots det är det endast 43 procent av Västmanlands kvinnor som kommer när de kallas till cellprovet, även kallat Cytologiprov eller HPV-prov, som kan upptäcka sjukdomen. 

– Jag tror att de har lite olika orsaker, kanske man tycker att det är rätt obekvämt att lägga sig i stolen. Sen kanske man tror att livmoderhalscancer ger symptom och i stället söker när det blir problem, förklarar barnmorsakan Hanna Lostelius.

Vill att fler kvinnor ska ta prov

Hon och de andra Västmanländska barnorskorna jobbar den här veckan, den nationella Cellprovsveckan, med att informera och få fler kvinnor att att faktiskt ta sina prov vart tredje år.

– Vi vill ju att fler kvinnorna ska ta sina cellprov, så att de minimerar risken att få livmoderhalscancer.

Alla mellan 23 och 65 kallas

Alla kvinnor mellan 23 och 65 år kallas vart tredje år till gynekologisk cellprovtagning för att upptäcka och förebygga insjuknandet i livmoderhalscancer

Varför är det viktigt att man tar sin cellprov?

– För att om man hittar något så hittar man det i ett tidigt stadium så att man kan behandla och bli helt frisk.

Mest dödliga formen

Livmoderhalscancer är inte bara den vanligaste formen utan även den mest dödliga. men sedan man införde cellproven i Sverige har insjuknandet sjunkit med runt 60 procent.

Man upptäcker cancern

Provet innebär att man tar cellprover på livmoderstappen och sedan undersöker om det förekommer cellförändringar på dessa. Men att upptäcka en cellförändring är inget ovanligt, de flesta är mindre och helt ofarliga, men det finns även mer allvarliga former.

– Finessen med provet är att man hittar förstadier av cancern och det är lättare att behandla, berättar Ylva-Li Lindahl, samordnande barnmorska för mödrahälsovården i Västmanland.

Tio procent har aldrig gått på kontroll

Hon berättar vidare att så mycket som tio procent av alla kvinnor aldrig deltar i testerna.

– Och dessa tio procent som aldrig gått på kontrollen står för 80 procent av insjuknandet av den avancerade cancern, så då ser man ju vikten av att ta sitt prov! konstaterar Ylva-Li Lindahl.

Informerar på Vårruset

Vid Vårruset som går av stapeln under tisdagskvällen i Västerås kommer barnmorskor att närvara och informera och kampanja för att fler ska gå och ta sina cellprover, vart tredje år.

ven barnmorskemottagningar runt om i länet kommer ha fokus på vikten av att testa sig för livmoderhalscancer denna vecka.

Cellprovet kallas även Cytologiprov eller HPV-prov.

Cellprovet tas från den nedersta delen av livmoderhalsen och undersöks sen för cellförändringar.

Att ha cellförändringar är inget ovanligt, och de flesta lättare förändringar läker av sig själv.

Det finns två typer: livmoderhalscancer och livmodercancer. Livmodercancer kan opereras, men livmoderhalscancer är allvarligare då spridningsrisken är större.

För att göra cellprov vänder man sig till den vårdcentral man är listad på.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer