Hanna Linder och Anette Knabäck, barnmorskor på Hemdals vårdcentral, har testat den nya arbetsmetoden under en treårig pilotstudie. – De som kanske själva inte riktigt satt ord på hur de mår, de tror jag vi hittar nu, säger Anette. Foto: SVT

Barnmorskorna på Hemdal är positiva till den nya metoden

Uppdaterad
Publicerad

Hemdals barnmorskemottagning i Västerås har ingått i ett pilotprojekt kring den nya arbetsmetod som nu implementeras bland länets barnmorskor.

– Jag upplever att vi enklare fångar upp de kvinnor som kanske inte erkänt för sig själva att de mår dåligt, säger Anette Knabäck, barnmorska.

2017 startade Region Västmanland pilotprojektet kring den nya arbetsmetoden som går ut på att barnmorskorna ställer frågor till alla gravida kvinnor kring psykisk hälsa, vid flera tillfällen under graviditeten.

– Även om arbetssituationen är pressad på många barnmorskemottagningar så tror jag att vi tidsmässigt tjänar på det här arbetssättet, att vi förhindrar många orosbesök som uppstår annars, säger Hanna Linder, barnmorska.

Nu ska alla länets 25 barnmorskemottagningar jobba med den nya arbetsmetoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.