Tidigt i graviditeten fick Malin Nilsendahl kontakt med en kurator som hon hade stöd av ända fram till förlossningen. – Jag kunde få återkoppling på mina tankar så att jag inte fastnade i det, säger hon. Foto: SVT

Malins graviditet präglades av katastroftankar

Uppdaterad
Publicerad

Efter upprepade missfall hamnade Malin Nilsendahl i en utmattningsdepression. Därför hade hon svårt att glädjas när hon blev gravid med sin i dag tre månader gamla dotter. Tankarna snurrade kring allt som kunde gå fel.

– Kuratorn blev min räddning, säger Malin Nilsendahl.

Malin beskriver en uppväxt med mobbning som påverkat henne psykiskt, men som hon inte tagit hjälp med att bearbeta. Efter upprepade missfall hamnade hon tillslut i en utmattningsdepression. När hon sedan blev gravid med dottern Moa hade hon svårt att känna glädje.

– Jag kunde inte ta in att det var på riktigt, jag var så fången i mina egna katastroftankar, säger hon.

Via sin barnmorska kom Malin tidigt i kontakt med en kurator som hon kände förtroende för och träffade under hela graviditeten.

– Det var hon som blev min räddning, henne kunde jag alltid ringa och hon fick mig att öppna mig helt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.