Nu kommer alla gravida i Västmanland få frågor om psykisk hälsa. – Att inte ha mått bra tidigare i livet kan vara en sårbarhetsfaktor, säger Helene Norén, psykolog på regionens mödrahälsovårdsenhet. Foto: SVT

Ny metod ska tidigt fånga upp gravida i Västmanland med psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs en ny arbetsmetod bland länets barnmorskor som innebär att alla gravida, vid flera tillfällen, ska få frågor kring sin psykiska hälsa. Syfte är att tidigt kunna fånga upp gravida som mår psykiskt dåligt eller som ligger i riskzonen för att göra det.

Barnmorskorna har tidigare ställt frågor om psykisk hälsa, men nu ska det ske på ett mer strukturerat sätt. Nu kommer alla gravida få frågor om sin psykiska hälsa, vilket ska säkerställa en jämlik vård över hela länet.

– Att inte ha mått bra tidigare i livet kan vara en sårbarhetsfaktor. Sen visar forskningen att det sociala stödet är väldigt avgörande, relationen med partnern och det nära nätverket. Har man inte det finns det en större risk att falla igenom, säger Helene Norén, psykolog på regionens mödrahälsovårdsenhet.

I samband med införandet sker en vetenskaplig studie via Centrum för klinisk forskning som ska utvärdera det nya arbetssättet.

HJÄLP OCH STÖD ATT FÅ OM MAN MÅR DÅLIGT SOM GRAVID

  • Stöd från barnmorskan, med fokus på att man inte mår bra.
  • Mödra- och barnhälsovårdens psykologer som hanterar bekymmer runt graviditet, förlossning och föräldrablivande.
  • Vårdcentralernas psykosociala enheter där man kan få samtal med kurator eller psykolog.
  • Vid förlossningsrädsla finns Klaramottagningen där man kan få hjälp av barnmorska, läkare och psykolog.
  • Vid allvarlig psykisk sjukdom kopplas psykiatrin in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.