Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Belinda Wahlstedt bor i den smittade zonen för svinpest. Hon kommer att bli ännu mer begränsad av elstängslet som nu ska sättas upp. Foto: Maja Tengnér/SVT

Belinda bor i svinpestzonen i Fagersta – kan bli instängslad

Uppdaterad
Publicerad

Byn Ombenning i Fagersta är mitt i den smittade zonen för afrikansk svinpest, ett området där Jordbruksverket snart börjar sätta upp ett långt elstängsel som ska begränsa smittan.

– Det känns surrealistiskt, säger bybon Belinda Wahlfeldt.

Ombenning ligger mellan fält och skog på den västmanländska landsbygden, mitt i den smittade zonen för svinpest. Många i byn har märkt av vildsvinen som rör sig mellan byn och huvudorten Fagersta.

Snart ska Jordbruksverket börja sätta upp ett elstängsel, som ska hindra misstänkt smittade vildsvin inom ett 100 kvadratkilometer stort område från att sprida svinpesten vidare. Exakt hur elstängslet ska dras är ännu osäkert, men byborna räknar med att de kommer att påverkas.

– Vi kommer inte kunna gå ut i skogen och hämta någon julgran i år, säger Belinda Wahlfeldt.

”Slå en cirkel runt vildsvinen”

Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, beskrev det på måndagens pressträff som att man ska slå en cirkel runt vildsvinen i skog och mark där djuren lever.

– Poängen är att stänga in vildsvinen, inte människor. Vi kommer inte sätta stängsel över trädgårdar, gator och torg, sade hon och tillade:

– Om man inte bor eller rör sig i utkanten av området så kommer man inte märka av det.

I klippet reagerar Belinda och flera andra bybor på beskedet om instängsling och hur det kommer påverka dem.

Så ska elstängsel hjälpa till att stoppa utbrottet av afrikansk svinpest i Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då blir det inget pang pang” – hör Lars Björk, Jägareförbundet Västmanland, om planen för att stoppa svinpesten i Fagersta. Foto: Hyppenbennings jaktlag och Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.