Foto: TT

Bevattningsförbud införs i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen införde Hallstahammars kommun bevattningsförbud på grund av den pågående värmeböljan.

Detta innebär att det är förbjudet att till exempel fylla poolen, vattna gräsmattan och trädgårdslandet, skriver kommunen på sin hemsida. Man får heller inte tvätta bilen hemma eller använda högtryckstvätten.

– Läget är akut på så sätt att om vi inte gör något nu så riskerar vi att inte klara av att leverera vatten, säger Annica Wijk, chef för tekniska förvaltningens drift- och produktionsavdelning Hallstahammars kommun.

Bevattningsförbudet gäller tills vidare för alla med kommunalt vatten. Om man har egen brunn omfattas man inte av förbudet, kommunen uppmanar dock alla att vara sparsamma med vattnet.

– Det finns grundvatten att tillgå, men vi hinner inte producera tillräckligt, vi tar dagligen 20 procent av det som konsumeras från vår reserv i vattentornen och för att komma ikapp produktionen så inför vi förbudet, säger Annica Wijk.

Mer än 20 kommuner eller regioner i Sverige har nu bevattningsförbud. I Västmanland råder även eldningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.