Foto: SVT

Bäckby biblioteks öppettider återställda

Uppdaterad
Publicerad

I november slutade Bäckby bibliotek ha öppet på lördagar, eftersom hot och stök påfrestade arbetsmiljön. Nu är öppettiderna återställda – och problemen ska åtgärdats med hjälp av entrévärdar.

Att Västerås stad beslutade att minska öppettiderna på biblioteken på Bäckby berodde på att personalen kände sig hotad av stökiga ungdomar. Men från och med den sjunde januari kommer Bäckby bibliotek återigen ha öppet på lördagar.

Riksdagsledamoten Roger Haddad (L) gick i dag ut och krävde att öppettiderna ska återställas. På detta svarade Marita Öberg Molin (S), ordförande i kulturnämnden:

– Hade Roger Haddad varit i kontakt med sin ledamot som han har från Liberalerna så hade han fått veta att vi har återställt öppettiderna, säger hon till P4 Västmanland.

Ny lösning

Vidare förklarar Marita Öberg Molin att problemet med personal som känner sig otrygga ska åtgärdas genom att entrévärdar som har börjat jobba i Bäckbyhuset där biblioteket ligger. Personalen ska vara nöjda med lösningen.

– Man vill ju fullfölja sitt uppdrag naturligtvis och jag har pratat med dem och jag har pratat med ungdomarna där ute och jag tror vi är rörande överens, det var bara en fråga om hur man kan hitta åtgärder, säger Marita Öberg Molin till P4 Västmanland.

Fortsatt eftermiddagsstängt på Råby

I början av december började Råby bibliotek stänga kl 15 på eftermiddagarna, istället för kl 18. Orsakerna var snarlika de på Bäckby bibliotek. På Råby bibliotek har man fortfarande inte hittat någon lösning för att återställa öppettiderna, och därför kommer man även i fortsättningen att stänga kl 15.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer