Biskopen: ”Skolan ska vara en trygg plats”

Publicerad

I en enkät om kränkningar som Sveriges Kristna råd nyligen genomförde bland unga kristna var det flera som uppgav att de utsatts för det. Framförallt hade det skett i skolmiljö av andra elever och i vissa fall hade lärare stått för kränkningarna.

Av de 393 unga kristna som svarade på enkäten uppgav cirka 49 procent att de upplevt någon form av kränkning. Av dem svarade 9,1 procent att en lärare stått för kränkningen.

– Religionsfriheten ger oss rätt att uttrycka vår religion, även att avstå religion. Men då ska man inte vara motarbetad i offentliga rum att uttrycka det, kommenterar Mikael Mogren, biskop i Västerås stift.

Skolverket: Skolan har ansvaret

Sveriges kristna råd efterfrågar hur bland annat Skolverket tar för ansvar för att unga kristna ska kunna känna sig trygga i skolan.

– Ytterst är det ju huvudmannen för skolan som har ansvaret och vi på Skolverket är stöd till skolorna för att de ska få det att fungera, säger Johan Lilly Gyberg, undervisningsråd på Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.