Tara Grössing och Zack Särnqvist upplever att de ofta blir ifrågasatta och måste försvara att de är troende kristna. – Normen är att inte vara troende, säger Tara. Foto: SVT

Tara och Zack är troende: ”Man måste alltid försvara sig”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen genomförde Sveriges kristna råd en enkät om kränkningar som 393 unga kristna svarade på. Nästan 49 procent av dem svarade att de upplevt någon form av kränkning. Det kunde handla om nedlåtande skämt, kommentarer och antaganden om dem på grund av tron.

Underlaget i enkäten är för litet för att man ska kunna dra några generella slutsatser, men Sveriges kristna råd anser att den ändå ger en fingervisning om att kristna ungdomar upplever att de utsätts för kränkande behandling i dagens samhälle.

– Det är jätteofta jag utsätts för det andra anser som skämt, men som jag som troende inte upplever som roligt, säger Tara Grössing.

Vissa ifrågasätter

Zack Särnqvist säger att han är hyfsat öppen med att han är troende, men i vissa sammanhang väljer han att ligga lågt med det.

– En del har svårt att acceptera att man har ett religiöst sätt att se på världen och måste ifrågasätta, det tycker jag är tråkigt, säger han.

I klippet hör du Tara och Zack berätta om sina upplevelser av att vara unga och kristna.

Sveriges kristna råd

Sveriges kristna råd (SKR) är en samordnande organisation för kristna samfund, samfund och församlingar verksamma i Sverige.

Centrala uppgifter för SKR är teologisk reflexion, mission, diakoni och socialt ansvar.

Organisationen bildades 1992 för att ersätta Svenska ekumeniska nämnden.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.