Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra att kränkningar rapporteras”. Hör psykiatrichefen Christine Senter om de kränkningar som förekommer inom psykiatrin i Västmanland. Foto: Caroline Slotte/SVT

Psykiatrichefen om kränkningarna av patienter i Västmanland: ”Glad att de anmäls”

Publicerad

Minst trettio allvarliga kränkningar mot patienter de senaste fem åren, det visar SVT:s granskning av vuxenpsykiatrin i Västmanland. Det handlar bland annat om läkare som skriker åt patienter och dumförklarar dem.

– Det är självklart ingenting jag står bakom, säger Christine Senter.

När SVT Nyheter Västmanland har granskat personalens egna avvikelserapporter för de senaste fem åren har vi stött på ett 30-tal allvarliga händelser där personal kränker patienter inom psykiatrin. Det motsvarar minst sex allvarliga kränkningar per år.

Christine Senter, som tillträdde posten som verksamhetschef för vuxenpsykiatrin 2022, säger att hon har satsat mycket på bemötandeutbildning, inte bara till läkare utan all personal.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

– Vi har också erbjudit bemötandeutbildningar till andra verksamheter som också kan träffa våra patienter, som kan vara svåra att bemöta när de mår som sämst.

Christine Senter har tagit beslut om att minst en hyrläkare som har anmälts för bristande bemötande inte längre ska anlitas.

I klippet svarar Christine Senter på hur psykiatrin i Västmanland hanterar händelser när personal kränker patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Mer i ämnet