Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I hopp om en förändring har Ellen, som egentligen heter något annat, anmält en händelse inom psykiatrin i Västmanland där hon blivit dåligt bemött. I klippet berättar hon vad som hände. Foto: Caroline Slotte/SVT

Ellen sökte hjälp för självmordstankar: ”Läkaren ville bara prata om min vikt”

Uppdaterad
Publicerad

”Efter ett läkarmöte mådde jag ännu sämre än innan”. Så har känslan varit flera gånger för Ellen, som har haft kontakt med psykiatrin i Västmanland sedan hon var nio år.

Under de år Ellen, som egentligen heter något annat, haft kontakt med psykiatrin har hon upprepade gånger upplevt dåligt bemötande från personal, både inom öppen- och slutenvården.

– Personalen låter irriterade på rösten, snäser och nedvärderar ens mående. Det gör att jag får känslan av att jag överdriver allting, även om mitt mående är så dåligt som jag beskriver det, berättar hon.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Hennes psykiska besvär har gått upp och ner under åren, men det är främst för depression, självskadebeteende och tvångstankar som hon sökt akut psykiatrisk vård.

Hennes mamma har ständigt varit vid hennes sida. Mamman har också upplevt dåligt bemötande när hon har kämpat för att Ellen ska få vård.

– Personalen har sagt att hon är hysterisk och att hon överdriver. Hon är min mamma, jag är hennes dotter, det är klart hon blir rädd och vill att jag får hjälp, berättar Ellen.

”Pratade nedvärderande om mig”

Hon har också upplevt kränkande bemötande på slutenvårdsavdelning, bland annat vid ett tillfälle när hon var inlagd och bad om att få ladda sin mobil.

– Jag stod kvar och väntade och hörde då att personalen pratade nedvärderande om mig, berättar hon.

Enligt Ellen sa personalen saker som ”att de alltid ska hålla på” och att de blev störda av hennes fråga.

I hopp om förändring har Ellen anmält en händelse till Ivo. I klippet berättar hon mer om när hon sökte hjälp för självmordstankar.

Psykiatrichefen om kränkningarna: ”Glad att de anmäls”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra att det här rapporteras” Hör psykiatrichefen Christine Senter svara om kränkningar i psykiatrin. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Mer i ämnet