Personal hade sexuell relation med patient inne på psykiatrisk avdelning – se kränkningar och bristande bemötande som sticker ut i videospellistan nedan. Foto: Truls Wallin/SVT

Sex, skratt och skrik – så kränker personal patienter i psykiatrin i Västmanland

Publicerad

En anställd på psykiatrin trodde att det pågick ett överfall – men det var en läkare som skrek åt sin patient.

SVT har granskat hundratals avvikelserapporter från psykiatrin i Västmanland. Dåligt bemötande mot patienter är ett återkommande tema när personalen som jobbar innanför psykiatrins stängda dörrar själva berättar.

När SVT Nyheter Västmanland läser vad sjuksköterskor, skötare och läkare själva har rapporterat om psykiatrin i Västmanland de senaste fem åren hittar vi olämpliga sexuella relationer inne på avdelningar, kvinnoförnedring och andra kränkningar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

– Det krävs en del för att anställda inom psykiatrin ska rapportera in dåligt bemötande, säger en källa som jobbar inom vuxenpsykiatrin.

I några ärenden har rapportörerna betonat att personalen som betett sig illa är olämplig och borde anmälas till Ivo. I andra fall har personal blivit avstängd, uppsagd eller fått sin legitimation prövad.

Läkare dumförklarade hotad patient

Totalt är det ett trettiotal avvikelserapporter under den granskade femårsperioden som rör allvarliga fall av dåligt bemötande. I ett fall har en överläkare haft samtal med en patient som har en hotbild mot sig. Enligt personalen som senare skriver rapporten dumförklarar och förminskar läkaren patienten:

”Du säger att du är frisk men varför tror du att du är här då? Normala människor befinner sig inte på avdelning 93!”

Patienten gråter och är mycket orolig.

Hyrläkare skrev ut psykotisk patient

I ett annat fall skriver en ny hyrläkare plötsligt ut en tvångsvårdad patient som bedömts vara psykotisk av flera andra läkare. Den som skriver rapporten ringer läkaren och ifrågasätter detta, varpå läkaren svarar att symtomen är ”kulturella” och att patienten, som helt säkert kommer tillbaka, även nästa gång kommer att skrivas ut, då det här ”inte är ett sätt att få stanna i Sverige”.

Enligt rapportören mår många i personalen jättedåligt över beslutet att skriva ut patienten, men ”hyrläkaren kör över alla som en bulldozer”.

I videoklippen ovan sammanfattas fem exempel på kränkningar och oprofessionellt bemötande av personal inom vuxenpsykiatrin i Västmanland.

SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN

SVT Nyheter Västmanland har granskat ett stort antal avslutade avvikelser som vårdpersonalen inom vuxenpsykiatrin i Västmanland själva rapporterat in mellan 2019 och 11 mars 2024. Avvikelser är vårdpersonalens interna system för att upptäcka fel och göra åtgärder för att de inte ska upprepas.

Totalt har vuxenpsykiatrin skrivit 3 746 patient- och vårdrelaterade avvikelser under perioden. Av dessa har SVT gjort en kvalitativ granskning av 364 avvikelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Mer i ämnet