Enligt Anna Karin Hildingson Boqvist, utredningschef på Barnombudsmannen, kräver arbetet på SiS-hemmen stora krav på kompetensen hos personalen. Foto: Daniel Brodén / SVT

Barnombudsmannen kritiserar utbildningsnivån på ungdomshemmen

Uppdaterad
Publicerad

Kritiska röster höjdes när Statens institutionsstyrelses, SiS, sänkte utbildningskraven för personalen i fjol, bland annat från Barnombudsmannen (BO). Att mer än hälften av behandlingsassistenterna saknar rätt utbildning oroar nu myndigheten.

– Det är allvarligt om personalen på SiS-boenden inte har den kompetens som krävs eller den kunskap och utbildning som krävs för att möta de här barnens behov, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, utredningschef på Barnombudsmannen.

På SiS finns barn och ungdomar med olika behov. Det handlar om ungdomar som är dömda för brott, som lider psykisk ohälsa, missbruksproblem eller på olika sätt inte har möjlighet att vara i den övriga sociala barnavården.

#deutstraffadebarnen

Enligt Barnombudsmannen gör detta att det krävs hög kompetens hos personalen.

Isolering felaktig bestraffning

Att SiS sänkte utbildningskraven i fjol för behandlingsassistenter – från minst en tvåårig eftergymnasial utbildning till endast gymnasieutbildning – har kritiserats av Barnombudsmannen.

– Personalen inom SiS verksamhet har befogenheter att använda tvångsåtgärder, så som isolering och avskiljning.

– Det kräver att man har kompetens för att använda tvångsåtgärderna på rätt sätt. Att de inte ska användas när de inte behövs och de får heller inte användas som bestraffning, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Fortsatt sänkta utbildningskrav

Under de kommande tre åren behöver cirka 500-700 behandlingsassistenter rekryteras och SiS anser att de kommer ha fortsatt svårt att rekrytera utbildade behandlingsassistenter.

Att de justerade kraven som infördes i fjol har förlängts ytterligare ett år till september 2018 oroar därför Barnombudsmannen.

– Det här måste vara en tidsbegränsad åtgärd. Om det här skulle bli normen så blir det oerhört problematiskt för de barn som vistas på SiS.

– På kort sikt så får det ju också konsekvenser. För de barn som är där idag behöver få sina rättigheter tillgodosedda, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutstraffadebarnen

Mer i ämnet