Enligt en anställd på Sis så leder outbildad personal till tjafs, bråk och felaktigheter på ungdomshemmen. Foto: SVT Grafik

SiS-anställd vittnar om allvarliga problem: ”Personal söker konflikt”

Uppdaterad
Publicerad

Magnus jobbar som behandlingsassistent på ett av Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem. Han vittnar om att behandlingen inte fungerar eftersom personalen inte har den utbildning som krävs.

– Viss personal kan inte ta kritik. Då blir de aggressiva, säger han.

Mer än hälften av behandlingsassistenterna på SiS-hemmen saknar utbildning, det kan SVT Nyheter avslöja. Enligt Magnus, som jobbar på ett av hemmen, får det allvarliga konsekvenser.

– Om man inte har utbildning så märks det av genom att det blir dålig kvalitet på avdelningen. Viss personal kan inte ta kritik, då blir de aggressiva. Viss personal söker konflikten, tyvärr så är det så illa, säger Magnus.

#deutstraffadebarnen

”Är bara förvaring av ungdomar idag”

Barn och ungdomar som vistas på SiS-hem har väldigt olika behov. Missbruk eller kriminalitet kan vara skäl att placeras på ett ungdomshem.

Men det förkommer även att barn, så unga som nio år, vistas på SiS på grund av en psykiatrisk problematik eller andra skäl.

SiS uppdrag är att ge dem som vårdas på ungdomshemmen bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet. Enligt Magnus erfarenheter så är det i nuläget inte så det ser ut.

– Det blir dålig behandling, för det finns ingen behandling. Utan det är bara förvaring av ungdomar idag. Jag tycker man ska ta in kompetent personal som jobbar på avdelningarna. För så som det är idag är inte hållbart, säger Magnus.

Ungdomar isoleras felaktigt

I Sverige är SiS-ungdomshem de enda som får använda tvångsmedel som inlåsning och isolering av ungdomar, så kallade avskiljningar.

Det råder strikta regler för när en person får avskiljas. Det får till exempel inte användas som bestraffning eller om ungdomen inte är våldsam.

Enligt Magnus leder outbildad personal till att avskiljningar används felaktigt.

– Personalen säger åt ungdomarna på fel sätt och då blir det bråk. Det blir tjafs, mycket avskiljningar och viss personal gillar avskiljningar. Jag har jobbat när det var avskiljningar på min avdelning som man kan tycka inte var korrekta.

Beror sådana avskiljningar på att man inte är utbildad?

– Ja, bland annat. På grund av att man inte kan prata med ungdomarna på rätt sätt så tror jag faktiskt att det har med det att göra, säger Magnus.

Magnus heter egentligen något annat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutstraffadebarnen

Mer i ämnet