Rättegången mot den misstänkta chefen hölls i Stockholms tingsrätt. Foto: TT

Bombardierchef kan få hårt straff för muta

Uppdaterad
Publicerad

Fem års fängelse och utvisning.

Åklagaren var inte nådig när han yrkade på straff för den ryske säljchef på svenska Bombardier som misstänks för grovt mutbrott.

Den 37-årige chefen misstänks ha mutat en myndighetsföreträdare i Azerbajdzjan när det svenska teknikföretaget vann en upphandling av signalsystem för järnvägen 2013.

Åklagaren Thomas Forsberg radade vid sin avslutande plädering i Stockholms tingsrätt upp en rad, i hans ögon, försvårande omständigheter. Inte minst värdet på affären — cirka 2 miljarder kronor, varav den lokala partnern — mottagare av den misstänkta mutan — tjänar minst 600 miljoner kronor.

LÄS MER: Misstänkta mutaffären inom Bombardier i rätten

Forsberg motiverade också sitt straffyrkande med att ”avskräcka svenskt näringsliv att göra på liknande sätt”.

Åklagare Thomas Forsberg anländer till Stockholm tingsrätt. Foto: TT

Åklagaren återkom till besvärande mejl som säljchefen skrivit till sina chefer och kollegor:

37-åringen ”har skrivit ord efter ord, mening efter mening, stycke efter stycke, närmast en uppsats om hur man har samarbetat. En lång beskrivning av hur man är i maskopi. Den här bevisningen är blytung”, sade Forsberg.

Han påpekade samtidigt att högre svenska chefer på Bombardier kunde ha ”tryckt på stoppknappen”. Utredningen mot dem fortsätter.

37-åringen förnekar brott.

På onsdagen avslutas rättegången med försvarets plädering.

LÄS MER: Bombardierchef ”saknade mandat”

Fakta: Mutmisstänkt miljardaffär

2013 vinner ett konsortium med Bombardier i Sverige uppdraget att modernisera signalsystemet längs 50 mil järnväg i Azerbajdzjan, enligt åtalet på grund av mutor.

Den ryske säljchef vid BombardierTransportation i Stockholm som står inför rätta har enligt åtalet, tillsammans med andra på företaget, mutat en tjänsteman vid den azerbajdzjanska järnvägsmyndigheten som också företrätt en lokal partner.

Denna partner, Trans-Signal-Rabita, kan dra in 600—800 miljoner kronor på affären.

Kontraktet är sammanlagt värt 2,7 miljarder kronor i dagens penningvärde. Det finansieras till 85 procent av ett lån från Världsbanken.

Bombardier är en kanadensisk koncern men dess verksamhet i Stockholm säljer järnvägsutrustning och ansvarar för marknaderna i Norden och forna Sovjetunionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.