Lagen om uppvisande av negativt covid-19 test för resenärer från Storbritannien bröts efter en halv dag då åtta personer landade i Västerås utan giltiga provresultat. Foto: SVT

Resenärer från Storbritannien stoppades på Västerås flygplats – saknade covid-19 test

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer som flög från Storbritannien till Västerås på nyårsdagen saknade negativa covid-19-test och blev beordrade att lämna landet. Totalt fanns ett hundratal passagerare på planet som landade under eftermiddagen, men endast åtta saknade testen som sedan 1 januari ska visas upp för att resande från Storbritannien ska få vistas i Sverige.

Testen ska ha genomförts senast 72 timmar före planet landar i Sverige och visa att passageraren inte har en pågående covid-19 infektion. Detta gäller alla utländska medborgare. Enligt den nya lagen behöver inte svenska medborgare visa upp ett negativt test men ska däremot testa sig så fort de anlänt till Sverige.

– Vid 13-tiden fick vi vetskapen om att planet skulle landa. Det var gränspolisen som krävde förstärkning från oss i förväg, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson RLC Mitt.

Polisen befarar att bevakningen vid flygplatser kommer att bli en återkommande uppgift den närmsta tiden.

– Vi kommer nog att se mer av det här. Eftersom det är en ny lag så kan det vara så att informationen inte nått alla men som resenär har man en skyldighet att ta reda på vad som gäller.

Avvisandet skedde under lugna omständigheter även om besvikelsen var stor.

– Det är inte roligt att behöva vända om när man precis har landet så det var väl inga muntra miner direkt men det är bara att acceptera läget, säger Magnus Jansson Klarin.  

Vad säger den nya tillfälliga lagen?

Från 1 januari 2021 införs krav på covid-test med negativt testresultat* vid inresa från Storbritannien. Testet ska ha genomförts högst 72 timmar före ankomst. Kravet på test innan resa gäller inte svenska medborgare, däremot gäller fortsatt Folkhälsomyndighetens uppmaning för ALLA som varit i Storbritannien; man ska testa sig direkt vid ankomst till Sverige samt efter 5 dagar och man ska isolera sig i 7 dagar. Inreseförbudet gäller till 21 januari.

Källa: swedenabroad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.