Foto: TT

Brottslingar låtsas vara barnbarn – flera äldre i Västmanland drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har flera äldre personer som bor i Västmanland drabbats av åldringsbrott. Brotten har haft liknande tillvägagångssätt vid samtliga tillfällen. Nu vädjar polisen till allmänheten om att höra av sig med tips.

De senaste brotten ska ha skett i torsdags i centrala Västerås samt under fredagen i Virsbo.

Tillvägagångssättet är att en äldre person blir uppringd av någon som påstår sig vara barnbarn till personen. ”Barnbarnet” uppger sig behöva kontanter och säger att en kompis ska komma och hämta kort och kod då man själv inte har möjlighet att hämta detta.

Drabbade hinner sällan spärra kortet

I de flesta fall har gärningspersonen/gärningspersonerna hunnit ta ut pengar innan målsägaren spärrat kortet. Både kvinnliga och manliga gärningspersoner har förekommit, enligt Polisen.

Polisen varnade så sent som i slutet av december för den här typen av brottsliget.

Polisen vill ha tips från allmänheten

Den som får ett liknande samtal uppmanas ringa och dubbelkolla informationen med barnbarnet i fråga. Framkommer det att uppgifterna inte stämmer så vill polisen att man kontaktar dem omgående. Om brottet redan har skett så bör man spärra kortet.

Om man har iakttagelser eller information som har med dessa brott att göra kan man ringa och tipsa polisen på telefonnummer 114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.