Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Collby Åberg, enhetschef på Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Västmanland, tycker att centret behövs: – Det här är ett problem i Sverige, säger hon. Foto: Herish Naseri

Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck öppnar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns ett centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Västerås. Det ska vara en trygg plats för de som utsätts, men personalen ska också kunna jobba förebyggande och ge råd.

–  Det finns ett stort mörkertal, säger Anna Collby Åberg, enhetschef.

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Västmanland är en samverkan mellan länets tio kommuner, regionpolis och åklagare. Projektet grundar sig i regeringsbeslut som syftar till att stärka kommunernas och regionernas arbete i frågan, och där Västmanland pekades ut som ett möjligt län.

Kommunerna i Västmanland har haft ett samarbete mot hedersrelaterat våld och förtryck sedan några år tillbaka, enligt projektledaren Freja Hjertqvist. Men i och med det nya centret finns det nu också en fysisk plats för arbetet.

Starta videon för att få svar på tre frågor om Västmanlands nya center för hedersrelaterat våld och förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.