– Det känns imponerande, projektet har varit en kraftsamling och definitivt en framgång där deltagarna går före i omställningen till förnybara drivmedel, säger Adriana Skaba som är projektledare på länsstyrelsen.
Tuff utmaning
Hon säger dock vidare att målet om att den fossila fordonsflottan i Sverige ska minska med 70 procent blir en tuff utmaning.
– Det är mycket arbete som är kvar, vi har stora utmaningar framför oss; vi kommer inte nå målet enbart genom att ställa om till förnybara drivmedel utan då krävs det att vi kör mindre bil och även effektivare motorer.
Coronaeffekten
I och med cornakrisen ser hon ändå en viss ljusning; fler väljer att jobba hemifrån, vi hittar nya rutiner för möten och på så sätt kan vi ställa om mot mindre transporter totalt.
Nya deltagare
Nu inleds nästa fas i projektet. Det utvidgas till att inkludera även Stockholms, Örebro och Östergötlands län.
– Det tidigare projektet Fossilfritt 2030 har varit framgångsrikt och utgjorts av kommun- och länsöverskridande samverkan i kombination med skräddarsytt stöd till deltagarna. Nu tar vi nästa steg och utökar projektet. Med dubbelt så många län och deltagare kan vi åstadkomma ännu mer, berättar Björn Isaksson, projektledare BioDriv Öst.
Kommuner som deltagit i första fasen av i Fossilfritt 2030
Västmanland:
Västerås, Hallstahammar, Sala, Fagersta, Norberg, Arboga och Kungsör
Sörmland:
Flen, Eskilstuna, Strängnäs, Trosa, Vingåker och Katrineholm
Uppsala:
Tierp, Heby, Enköping och Uppsala
Dessutom har Region Uppsala deltagit