Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du tre orsaker till att Bäckby fortfarande är ett utsatt område Foto: Google Earth/SVT

Lista: Därför är Bäckby kvar på polisens lista över utsatta områden

Publicerad

Personer och platser med koppling till organiserad kriminalitet påverkar fortfarande Bäckbyborna i stadsdelens östra kant. Det slår polisen fast i sin senaste lägesbeskrivning, en rapport där de också berättar åt vilket håll stadsdelen utvecklats ur polisens perspektiv.

Det finns 28 utsatta områden i Sverige, Östra Bäckby är ett av dem. Polisen har bedömt att vissa av områdena är på väg bort från listan, i andra fall har läget förvärrats och när det gäller elva av dem är situationen oförändrad.

Stadsdelen Östra Bäckby är ett av områdena som varken får en pil uppåt eller nedåt. Det betyder att den kriminella påverkan är stabil och att mer behöver göras för att vända utvecklingen.

Bäckby mitt Bäckby

Det är den Nationella operativa avdelningen (NOA) inom polisen som i slutändan beslutar om ett område ska klassas som utsatt. I ett mejl till SVT säger de såhär om Östra Bäckby: ”Det bedöms fortfarande finnas en lokal kriminell påverkan i området som inte förändrats sedan föregående bedömning.”

Samtidigt har den lokala polisen i Västerås lovat medborgarna att ingen stadsdel i Västerås ska finnas med på listan över utsatta områden.

I klippet lyfter vi fram tre punkter som gör att Bäckby fortfarande är kvar på listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet