Foto: SVTarkiv

Därför kan bilar stå övergivna i naturen så länge

Publicerad

SVTs rapportering om skrotbilar har fått stor uppmärksamhet. Tittare och läsare har också hört av sig med frågor och funderingar.
Här är svaren på några av dem.

Hur kan bilar stå övergivna så länge i naturen?

En övergiven bil som inte är en trafikfara och som står på kommunens mark är kommunens ansvar. Men det kan ta tid att få bort den:

1. Kommunen måste få kännedom om att det finns en övergiven bil på dess mark.

2. Kommunen måste hitta ägaren och ge ägaren en chans att själv hämta bilen.

3. Från det att kommunen underrättat ägaren så har hen tre dagar på sig att flytta bilen.

I Västerås, som exempel, tar det omkring tio dagar för kommunen att flytta undan en bil på gatumark. På tomtmark kan det ta ännu längre tid.

Är det olagligt att lämna en bil i naturen?

Ja, det är ett miljöbrott och ses som nedskräpning.

Straffet för nedskräpning är böter eller fängelse i upp till ett år.

Men det är svårt att bevisa vem som är ansvarig för dumpningen av en bil.

Vem är ansvarig för att skrota bilen?

Det är främst ägaren som är ansvarig för att göra sig av med bilen på rätt sätt.

När skrotbilspremien togs bort infördes ett producentansvar som innebär att bilproducenterna ska ”utan ersättning ta emot en uttjänt bil för skrotning”.

Producenten* måste se till att det finns tillgängliga mottagningsplatser för att skrota sin bil och rimliga möjligheter för privatpersoner att kunna lämna sin bil till en bildemonterare.

Men producentens ansvar är inte heltäckande. Enligt lagen kan producenten neka att ta emot en bil om de väsentliga delarna som har ett värde inte finns kvar i bilen.

Producenten är inte skyldig att forsla bort bilar, men vissa gör det frivilligt.

En bildemonterare är enligt lag skyldig att hjälpa producenten med skrotningen och att materialet ska tas om hand på ett bra sätt.

*En bilproducent är den som sätter bilar på marknaden exempelvis Volvo. Det finns även importörer, alltså företag som importerar exempelvis BMW eller Mercedes.

Källa: Naturvårdsverket, Bil Sweden, Håll Sverige rent, Lagen om flytt av fordon, Förordning om producentansvar för bilar, Bilskrotningsförordningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer