Foto: SVT

Skrotbilar kostsamt för kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Bortforslingen av övergivna bilar i naturen kostar kommunerna mycket pengar varje år. Västerås är en av de kommuner som har problem med det här. Och kommunen klarar inte av budgeten för att flytta undan bilarna.

– Vi går något över varje år och då får vi äska om mer pengar vid de tillfällena, säger Anders Lundin, projektledare för fordonsflytt på Västerås stad.

Västerås hanterar omkring 180 övergivna bilar per år. I några fall lyckas kommunen få ägaren att flytta bilen, men i de flesta fall måste antingen en privat markägare eller kommunen stå för kostnaden.

Bilar kan stå övergivna i mellan 10 dagar till flera veckor, berättar Anders Lundin. Som SVT tidigare rapporterat tvingas kommunerna hantera 10.000 övergivna bilar årligen, och det kostar tiotals miljoner kronor varje år, enligt Naturvårdsverket.

Ligger över budget

I Västerås kostar bortforslingen av de övergivna bilarna mellan 600-4500 kronor per bil. Men budgeten för att flytta bilarna ligger på 180.000 kronor varje år.

Hur mycket ligger ni över budgeten?

– Det är lite olika men någonstans mellan 5-10 bilar per år ligger vi över den beställning som vi har från vår beställare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer