• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

SVT Nyheter Västmanlands redaktionschef Karin Thornberg förklarar varför SVT:s reportrar ger sig ut i samhället trots coronarestriktionerna som råder i samhället. Foto: Jenny Berggren / Karl David Englund SVT

Därför träffar vi människor – trots restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

”Varför ger sig SVT ut för att leta upp folk, när restriktioner säger att man ska göra motsatsen?”

Den frågan fick vi i sociala medier. Det är en bra fråga, eftersom vi nu står mitt i en oerhört allvarlig situation med snabb smittspridning och skarpa lokala restriktioner.

Karin Thornberg

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västmanland

Är det då verkligen försvarbart att göra som vi gör, det vill säga, söka oss ut till miljöer där människor samlas? Som till exempel i helgen, då vi åkte till Erikslunds shoppingcenter, tvärtemot vad restriktionerna säger.

Är det försvarbart för en sjuksköterska att åka till sitt arbete på en covid-avdelning? Ursäkta provokationen i jämförelsen, men det blir tydligast så.

Utgivarkrönikor SVT Nyheter Västmanland

Nu menar jag inte att vi räddar liv, men journalistiken är också väldigt viktig i vårt samhälle, för att människor ska få tillgång till korrekt och relevant information. SVT har ett viktigt samhällsuppdrag, och vår främsta uppgift är att producera nyheter och program för publiken.

SVT Nyheter Västmanlands del av detta uppdrag är att bevaka Västmanland. Vi ser på våra publiksiffror att intresset för lokala nyheter om pandemin är enormt.

Nu är inte tid att sänka ambitionerna – tvärtom.

I ett nyhetsläge som detta innebär det att ibland söka sig till miljöer som kan vara farliga ur smittsynpunkt. Tydligast illustreras detta av bilderna från vårdavdelningar där svårt sjuka covidpatienter vårdas. Drabbande, in på skelettet smärtsamma bilder som kanske inte nått allmänheten om inte journalister tvärtemot rekommendationerna gått in på avdelningarna.

Sedan ska vi inte vara dumdristiga. Vi gör allt vi kan för att kunna utföra vårt arbete på säkrast möjliga sätt, för att inte sprida smitta.

Vi intervjuar så långt det går utomhus. Vi använder en bom att sätta mikrofonen på för att öka avståndet till den vi intervjuar. Vi tvättar och spritar vår utrustning, och byter ut skydden på mikrofonerna efter varje intervju. Vi följer i övrigt rekommendationerna om avstånd och hygien.

Det ska vara säkert att bli intervjuad av SVT Nyheter Västmanland, även under en pandemi. Vi ska sprida nyheter – inte smitta.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Utgivarkrönikor SVT Nyheter Västmanland

Mer i ämnet