Karin Thornberg, redaktionschef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter Västmanland. Foto: SVT

Den viktiga lokala journalisten – först på plats och sist kvar

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Att vara lokaljournalist är att bli stoppad i mataffären av någon som vill prata jobb.

Det är att snabbt vara på plats – och stanna kvar när alla andra har sprungit vidare.

Det är att vara vansinnigt viktig.

Karin Thornberg

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västmanland

I Västmanland finns i dag runt 170-180 journalister. Det låter kanske mycket, men faktum är att journalisttätheten i Västmanland ligger under genomsnittet för landet. Och många av dessa jobbar varken med nyheter eller med Västmanland.

De allra flesta journalister bor i Stockholmsområdet. Men den här texten handlar inte om dem.

Utgivarkrönikor SVT Nyheter Västmanland

Den handlar om mig och mina kollegor på SVT Nyheter Västmanland, men också om alla andra journalister som varje dag bidrar till att västmanlänningarna är lite mer uppdaterade, lite mer kunniga om vad som händer i vårt län och i alla kommuner, städer och samhällen som ingår i det.

Som Terese Ahlin, reporter på Sala Allehanda sedan 31 år. Krimreporter, och efter alla år en lokal profil som sällan tar en vända i mataffären utan att få en fråga om jobbet.

– Det är på gott och ont. Lokalkännedomen och personkännedomen är ju fördelarna med att vara journalist på den egna orten. Men det är en balansgång. Jag riskerar ju att springa på en person jag kan ha skrivit något känsligt om.

När det kommer till journalistik så gäller ju mer desto bättre. Ju fler aktörer vi är i Västmanland som bevakar, gräver, granskar och konkurrerar med varandra om att vara bäst och snabbast, desto bättre för medborgarna.

Michael Sandsjö, reporter som efter en tid i Stockholm nu återvänder till Bärgslagsbladet/Arboga tidning, lyfter den lokala journalistens uppgift att nyansera.

– Till exempel, för en månad sedan var DN i Köping med en rutinerad reporter för att rapportera om tomma lokaler i centrum. Det ser väldigt dystert ut och det får bli ett exempel på butiksdöden. Men det är ju inte döden för staden – den håller på att förändras. Där har ju vi ett uppdrag att berätta mer, att leta efter lösningar och sätta i ett sammanhang.

Och så har vi ju snabbheten, där lokaljournalisten är ovärderlig. Liselotte Mellesmo, radiorösten på P4 Västmanland som väckt lyssnarna i direktsänd morgonradio i många år, säger så här:

– Vi kan snabbt ställa oss på den gata där det har hänt någonting, och kan hålla i ett skeende. Kvällstidningarna är skickliga, men de släpper sådant som är lokalt efter ett tag, medan vi är kvar.

Våra reportrar på SVT Nyheter Västmanland kommer du att få möta i en rad filmer, där de på olika sätt berättar om sitt arbete. Kolla till exempel in den här, ett trevligt reportage om en 100-åring – som blev något helt annat för våra reportrar Robert Gustavsson och Fredrik Björkholm: Hundraårsfirandet som slutade i en helikopterkrasch.

Ett talande exempel på Michael Sandsjös sammanfattning av uppdraget som lokaljournalist:

– Lokaljournalistik kan handla om katter i träd, men det kan också handla om Arbogamord. Det är väldigt varierande.

Terese Ahlin (Sala Allehanda), Michael Sandsjö (Bärgslagsbladet/Arboga Tidning) och Liselotte Mellesmo (SR P4 Västmanland) om den lokala journalistikens roll. Foto: Privat

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Utgivarkrönikor SVT Nyheter Västmanland

Mer i ämnet