Anna Thunell (MP) ordf miljö- och konsumentnämnden, Västerås stad. Skultunatippen Foto: Audrey Erath/ Adam Schatzl

Delar av Skultunatippen stängs

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Skultunatippen går vidare. Delar av tippen stängs nu efter beslut av Västerås stads miljönämnd under tisdagen.

Stadens miljöförvaltning misstänker att företaget bakom Skultunatippen krossat och malt ner sopor som de sedan lagt i marken.

– Företaget har sex veckor på sig att låta en specialiserad konsultfirma ta markprover, stadens miljöinspektörer kommer också närvara. Och sen ska analyssvaren vara oss till handa efter fyra veckor från provtagningstillfället, säger Anna Thunell (MP), ordförande i miljö- och konsumentnämnden på Västerås stad.

Sveriges Radio Västmanland var först med att berätta om nyheten. Under tiden innan provtagning tas ska området lämnas orört. Skulle företaget gräva eller göra något annat där utdöms ett vite om 30 000 kronor per gång. Om företaget inte fullgör provtagningen inom sex veckor eller om det blir förseningar ska ett vite om 30 000 kronor per vecka betalas till staden.

– Det här handlar inte om att vi vill sätta dit ett enskilt företag, utan att hindra miljöfarliga ämnen från att läcka ut i naturen, säger Anna Thunell (MP).

Mäta farliga ämnen

Markproverna som tas kommer att mäta förekomsten av en mängd ämnen som kan vara farliga för miljön. Hela historien om Skultunatippen har pågått under lång tid och krävt stora resurser för Västerås stad.

– Vi har hållit på i två och ett halvt år och jag är jätteglad att vi kommit så här långt. Vi har Sveriges bästa miljöförvaltning som jobbat stenhårt med det här, just nu har vi tre handläggare som enbart jobbar med den här frågan, säger Anna Thunell (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.