Företaget NMT driver avfallstippen i Skultuna, som är och har varit omdiskuterad. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Företaget bakom Skultunatippen polisanmäls på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad har återigen polisanmält företaget NMT, som driver avfallstippen i Skultuna utanför Väserås. Den här gången handlar det om att höga halter av metaller hittats i massorna på avfallsanläggningen.

Det var när avfall skulle flyttas från Skultuna till Rörfors utanför Laxå som upptäckten gjordes, vilket Expressen var först med att berätta.

– Vi fick misstankar om att man körde avfall mellan Skultuna och Laxå, och därför tog vi kontakt med Laxå, säger Marianne Lidman Hägnesten, direktör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på Västerås stad. 

Enligt Marianne Lidman Hägnesten skulle massor från Skultuna användas som fyllnadsmassor i Laxå, men där lät man först undersöka avfallet. Då upptäcktes höga halter av metallerna zink och koppar.

I och med det lät man samtidigt den externa konsulten genomföra en provtagning på NMT:s anläggning i Skultuna.

“Farligt avfall”  

På Skultunatippen upptäcktes förhöjda halter av bly, zink och koppar. Halterna av koppar överskred värdet för vad som betecknas som “farligt avfall”.

Enligt Västerås stad har NMT inte informerat dem om att höga halter metall hittats på anläggningen i Skultuna, och därför har företaget polisanmälts.

Tre har häktats  

Västerås stad har tidigare polisanmält företaget för de bränder som uppstod i avfallsmassorna på anläggningen i Skultuna i februari och mars förra året.

Tidigare i veckan häktades tre personer med kopplingar till företaget, misstänkta för grova miljöbrott runt om i landet. En är även misstänkt för grovt penningtvättbrott.  

Kammaråklagare Kristina Persson har inte velat kommentera exakt var de misstänkta miljöbrotten ska ha begåtts, men säger att det är på olika platser i Mellansverige. 

Hon bekräftar dock för SVT att en av personerna som nu häktats misstänks för brott i Skultuna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet