Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Faunapassagen i centrala Västerås Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Mycket fisk och rödlistade aspen har lekt i strömmen – så summeras första säsongen av faunapassagen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Nu summeras hur faunapassagen i centrala Västerås fungerat den första säsongen. Och ansvariga menar att den presterat över förväntan.

– Det har varit strået vassare än vad jag vågade hoppas på, säger Johan Lind, projektledare Mälarenergi Vattenkraft.

En stor förändring i stadsbilden, och en stor förändring för livet i Svartån. Faunapassagen i centrala Västerås har nu varit igång en hel säsong, och det har passerat en mängd fisk upp genom den.

Hjälpt rödlistade arter

Bland annat har två rödlistade arter; det handlar om ål och asp, använt passagen och även den tidigare rödlistade flodnejonögat. Nu på hösten passerade även en öring upp för att leka. Annars är det just aspen som har varit en målart för passagen. Av de tiotal aspar som passerade, gick bland annat en väldigt stor hona på runt en meter upp i passagen för att leka.

Aspen lekte i passagen

– Vi hade en förhoppning att asparna skulle klara av att leka i själva passagen, och det har det gjort, så det är extra kul. Det har varit helt tjockt med asprom på stenarna och stenblocken här i passagen, så det verkar nästan som de använt faunapassagen primärt för att leka, säger Johan Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer