Stadshuset i Västerås. Foto: TT

Det är meningen att ni ska prata med journalister

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Hej alla ni som jobbar inom offentlig sektor. Jag vill med detta bara betona att ni får prata med journalister.

Karin Thornberg

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västmanland

Det gäller till exempel er som jobbar inom skolan, sjukvården eller den kommunala äldreomsorgen. Och även ni som jobbar inom privat verksamhet, som är finansierad med offentliga medel.

Ni får det även om chefen säger att det är ”säkrast” och ”risk att det annars blir fel” om inte informationen går igenom hen.

Coronaviruset i Västmanland

En chef som säger så bryter nämligen mot lagen.

Kommunerna backade efter hård kritik

Men de senaste veckorna har det poppat upp flera exempel på att vissa chefer inom offentlig sektor signalerat att detta inte gäller under coronapandemin.

Nu senast Tobias Åsell, direktör för vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås (och alltså ytterst ansvarig för den del av den kommunala verksamheten får näst störst del av den kommunala pengapåsen – våra skattemedel). Han mejlade till de anställda att ”alla förfrågningar från media till såväl ledningsfunktioner som till enskilda medarbetare hänvisas till mig för en bedömning om/hur vi ska svara. Viktigt att inte enskilda medarbetare svarar media direkt.”

Ett uttalande som han snabbt korrigerade.

I stort sett samma sak hände i Gällivare och i Örebro. Men även där fick kommunerna backa, hårt kritiserade av yttrandefrihetsexperter.

Och anledningen till att de får backa är förstås att de fått veta att de är alldeles uppåt väggarna fel ute.

”Det är meningen att ni ska prata med journalister”

För alla ni som jobbar inom skolan, sjukvården, äldreomsorgen med mera: Ni inte bara får prata med journalister, det är till och med meningen att du ska göra det. Er rätt att prata med journalister är till och med reglerad i grundlagen. Och har du en chef som säger att du inte får har du kanske ännu större anledning att göra det.

Meddelarfrihet gäller förresten för alla, oavsett vad ni jobbar med. Men ni som jobbar i offentligt driven eller finansierad verksamhet har ett starkare skydd. Er arbetsgivare får nämligen inte efterforska vem som lämnat informationen, och inte heller på något sätt bestraffa den som framträder i medier.

”Vi behöver er hjälp”

Klart att jag som redaktionschef för SVT Västmanland vill ha tipsen från er, alltid och kanske extra mycket nu när vi befinner oss i ett nationellt krisläge. När suget efter nyheter, inte minst lokalt, är extra stort vill vi förstås berätta både om det som fungerar (brukar vara lätt) och det som inte gör det (svårare).

Vi behöver er hjälp för att kunna ge er den bästa bevakningen. Vi behöver hjälp av er med insyn och kunskap. De allra flesta bra granskningar har börjat med ett tips från allmänheten.

Men frågan är större än just vår nyhetsrapportering. Hela samhället tjänar på att de som arbetar för staten, kommunen eller regionen har sin lojalitet hos medborgarna som betalar, snarare än hos arbetsgivaren.

Så kontakta en journalist, gärna redan i dag.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet