Sjuksköterskornas frustration: Diabetiker får inte bästa hjälpmedlen

Publicerad

Mycket av den senaste diabetestekniken baseras på så kallade molntjänster. Tjänster som nu försvårar upphandlingen och användningen av nya diabetesprodukter för Region Västmanland.

– Om man fick drömma skulle man vilja att det såg likadant ut i hela landet, säger barndiabetessjuksköterskan Lisa Torstensson.

2020 meddelande EU-domstolen att det tidigare persondataavtalet mellan EU och USA, Privacy Shield, ogiltigförklarats då det inte längre ger ett tillräckligt stark skydd för personuppgifter.

Se förklarande klipp nedan om lagen och problemet i att diabetikers persondata hamnar i amerikanska molntjänster.

För diabetesvården innebär det här att patienter inte får tillgång till den senaste diabetestekniken.

I Västmanland kommer en ny grupp att tillsättas för att hitta en lösning på persondatahanteringen. Något som barndiabetessjuksköterskan Mona Jackobsson ser som ett långt och tidskrävande arbete.

– För det första ska vi ha en ny grupp som ska jobba med detta – bara det kommer att ta tid. Framöver måste vi sedan vara beredda på att kunna plocka in nya produkter varje år, säger hon.

– Utvecklingen går otroligt fort, så det gäller ju att upphandlingen går hand i hand på nåt sätt, säger Lisa Torstensson.

I klippet berättar barndiabetessjuksköterskorna om det juridiska problem som sätter stopp för den senaste diabetestekniken.

SVT förklarar: Därför kan den senaste diabetestekniken inte användas – GDPR säger nej

Schrems II-domen och överföringar till tredje land

Den 16 juli 2020 meddelade EU-domstolen dom i det så kallade Schrems II-målet. Domstolen slog fast att Privacy Shield-avtalet mellan EU och USA inte gav ett tillräckligt skydd för personuppgifter när dessa förs över till USA.

Ogiltigförklarandet av Privacy Shield innebär att det inte längre är tillåtet för personuppgiftsansvariga i EU att med Privacy Shield som grund överföra personuppgifter till mottagare i USA.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.