Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Thomas Törnqvist hur du använder QR-koden för att lära känna avlidna Salakändisar. Foto: Iris Tiitto/SVT

Döda Salakändisar vaknar till liv i mobilen: ”De äldsta gravarna är från 1700-talet”

Publicerad

Om gravstenar kunde tala – men snart kan de. För lagom till Salas 400-års jubileum nästa år kan du själv lära känna ett 60-tal avlidna Salakändisar – bara genom att vid graven skanna en QR-kod med mobilen.

– Många av historierna bakom de här personerna finns inte nedskrivna, utan är muntliga. Det här är ett sätt bevara dessa historier, säger Thomas Törnqvist, kyrkogårds- och fastighetschef samt projektledare. 

Bakom det här digitala projektet står Svenska kyrkan i Sala-Norrby-Möklinta pastorat. På Nya Kyrkogården i Sala har arbetet redan startat. Sedan står Kristina kyrkogård samt kyrkogårdarna Norrby och Socken på tur. Vid ett senare tillfälle kommer det att finnas vandringar även på Möklinta kyrkogård.

Det är arbetsledaren Tjalle Forsberg och en stab på tjugo personer som arbetar ideellt med att ta fram historierna om ett 60-tal avlidna personer som betytt något för Salabygden.

De äldsta gravarna är från 1700-talet

Bland dem finns konstnärer, politiker, föreningsaktiva och servitriser. Men den listan kommer att fyllas på även efter Salas 400-års jubileum i april nästa år, för någon gräns hur många det till slut blir finns det inte, enligt Tjalle Forsberg.

– De äldsta gravarna vi har information om är från 1700-talet och finns inne i Kristina kyrka. Där vilar bland andra prästen och hovpredikanten Carl Magnus Wrangel som avled 1786, men de flesta namnen på kyrkogårdsvandringarna kommer att vara ungefär från 1900-talet och framåt, berättar Thomas Törnqvist. 

Förutom vandringar med QR-koder går det även att vandra med en guide på kyrkogårdarna, och digitalt via Svenska kyrkans hemsida.

I klippet får du exempel på några döda Salakändisar du kan lära känna vi QR-koderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.