Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allra flest skottlossningar i Västmanland sker runtom i Västerås – starta klippet för att se några exempel från 2022 där antalet skjutningar är uppe på rekordhöga nivåer jämfört med föregående år. Foto: SVT/Polisens förundersökning/Texturefabrik

Dystra siffrorna: 16 fall där skjutvapen avlossats i Västmanland – lika många som förra året

Uppdaterad
Publicerad

Risken att utsättas för våld i offentlig miljö har minskat i hela landet, men när det gäller skjutningar går kurvan åt motsatt håll. År 2021 stack tidigare ut med 16 bekräftade skjutningar i Västmanland, men efter dödsskjutningen på Bäckby ser år 2022 ut att gå om föregående år.

Dödsskjutningen på Bäckby blev den 16:e bekräftade skjutningen i Västmanland i år. Om siffran växer kommer 2022 leda till ett bakslag när det gäller att minska skjutvapenvåldet i länet.

– När vi ser de här händelserna är det klart att vi inte är nöjda. Vi måste stärka vårt arbete och arbeta proaktivt. Jag är inte nöjd förrän vi har fått bort Bäckby från listan över utsatta områden, säger Staffan Jansson (S), kommunalråd i Västerås.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Skjutningarna bryter trenden

Samtidigt minskar det offentliga våldet i allmän miljö. Västeråsare som inte rör sig i den kriminella miljön har på ett sätt blivit tryggare. När det gäller tisdagens dödsskjutning ser polisen att måltavlan var knuten till organiserad brottslighet i staden.

– Polisens bild är att den avlidne hade kopplingar till kriminella miljöer, och uppgifter i utredningen pekar mot att skjutningen har skett inom den miljön. Det lutar mer åt att det är en enskild händelse eller personlig konflikt som ligger bakom mordet, än att det är två rivaliserande gäng som begår våldshandlingar mot varandra, säger Västerås lokalpolisområdeschef Lars Jansson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Mer i ämnet