Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här besöker kommunalrådet Staffan Jansson (S) platsen där en ung man sköts till döds på Bäckby. Foto: Susanna Ahnlund SVT

Kommunalrådet Staffan Jansson (S) besökte mordplatsen på Bäckby i Västerås: ”Känns otäckt – alla skjutningar är fruktansvärda”

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Jansson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Västerås, tittar ut över platsen där en ung man sköts till döds i tisdags eftermiddag. En plats alldeles i närheten av Hällbyskolan där han själv gick som barn.

– Jag tycker att det känns otäckt. Jag tycker alla de här skjutningarna är fruktansvärda. Det påverkar området men också hela stan och skapar otrygghet och en känsla av ovisshet, säger han. 

Kommunen har nyligen startat ett trygghetsråd tillsammans med polisen och senast i juni gick man ut med ett medborgarlöfte där man lovade västeråsarna att få bort Bäckby från listan över utsatta områden. Dödsskjutningen, som skedde inom gränsen för det utsatta området, gör att löftet känns mer avlägset.

– Finns det något vi hade kunnat göra annorlunda, upptäckt tidigare, för att förhindra just den här händelsen? Behöver vi ställa om våra verksamheten utifrån erfarenheterna av den här händelsen? Finns det andra liknande miljöer där vi behöver agera för att förhindra kommande händelser med skarpt våld?

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Två dagar efter dödsskjutningen har varken Staffan Jansson (S) eller polisen svaren, men frågorna kommer han ta med sig till kommunen som ska göra en social konsekvensanalys av händelsen. Man kommer bland annat titta på miljön.

– Men vi kommer också att analysera individerna som förekommer i den här utredningen för att se om vi hade kunnat fånga upp de tidigare i våra verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Mer i ämnet