Foto: SVT/Privat

Dramatiskt när pilgrimsfalkarna letar partner i Västerås: ”Såg ut som två boxare innan match”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett pilgrimsfalkspar uppe på silon i Västerås igen. Men det blev dramatiskt under några timmar när en tredje intressent helt plötsligt dök upp i bolådan.

– Vi har en webbkamera som vi följer dem i. Först trodde vi det var en hane. När det var ljust så såg det ut som det var en annan hona. Så vi vet inte säkert, säger Johan Karlsson, ordförande för Västmanlands Ornitologiska Förening.

Pilgrimsfalkshonan som häckar uppe på silon mitt i centrala Västerås har under en längre tid varit ensam. Hanen som hon hade ihop det med förra våren dog plötsligt och hon fick ensam föda upp de två ungarna de hade i boet.

Nu verkar dock singellivet kommit till ändo. För någon vecka sedan började hon nämligen ses mer och mer sporadiskt och tillslut dök hon upp igen med ny partner. Men hon kunde inte andas ut riktigt än, för plötsligt dök en tredje falk upp.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

– Det var lite viljornas kamp och drama. Vi har inget ljud, så vi vet inte hur de lät men de traskade runt, tittade på varandra och bröstade upp sig, säger Johan Karlsson.

Den första uppvaktande hanen, som nu är den som syns oftast runt boet, kommer från Arboga. Ringmärkningen visar att det är en falk som fötts upp på Nordens Ark och som släppts ut på silon i Arboga 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Mer i ämnet