Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås. Foto: Västerås stad/TT

Efter avslöjande om SD:s ”trollkonton”: Västerås skärper kraven kring partistöd

Uppdaterad
Publicerad

Alla lokala politiska partier måste nu ange hur stor del av de kommunala pengar de får som går vidare till partiet på nationell nivå. Det förtydligandet klubbade kommunstyrelsen i Västerås på onsdagen – bakgrunden är Kalla Faktas avslöjande om anonyma ”trollkonton” i sociala medier.

– Vi hoppas att vi i och med detta förtydligande kan få en ökad och bättre insyn i hur partierna använder skattemedel, säger Staffan Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande i ett pressutskick.

För att få kommunalt partistöd behöver partierna, varje år i juni, redovisa hur pengarna har använts. Nu får de ett extra utskick om att de specifikt ska ange hur stor del av stödet de fått som skickas vidare till partiet på nationell nivå.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Den delen har hittills inte varit helt tydlig och därför har uppgifter om överföringar till rikspolitiken inte alltid funnits med i redovisningarna, enligt Västeråsmajoriteten (S, KD, C och V).

Bakgrunden till initiativet ska vara TV4-redaktionen Kalla faktas avslöjande om att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning i Stockholm använder sig av anonyma konton i sin opinionsbildning.

Tanken med det lokala partistödet är enligt majoriteten att stärka det lokala politiska arbetet.

Kalla faktas avslöjanden om SD:s ”trollkonton” – på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet