Efter senaste tidens många bilbränder ska nu väktare patrullera på Bäckby. Foto: SVT/Arkiv

Efter flera bilbränder på kort tid – extra bevakning sätts in i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Ökad övervakning och väktare – efter bilbränderna som varit på Bäckby i Västerås agerar Mimer tillsammans med kommunen och polisen för att ge boende tryggheten tillbaka.

Natten till måndag brann ytterligare fyra bilar på Bäckby och boende i området börjar tröttna.

– De hör av sig och är oroliga. Nu vill vi visa att vi kommer att göra någonting för att minska skadegörelsen, säger Mimers vd Mikael Källqvist.

Därför har Mimer, Västerås stad och polisen gått ihop för att samla resurser som enbart riktas mot Bäckby och bilbränderna . Insatsen inleddes i fredags och handlar om att öka övervakningen i området på olika sätt.

– Vi vill inte gå ut och berätta exakt på vilka sätt men det kommer att hända saker.

Bevakningen kommer att kompletteras med väktare som ska patrullera i området.

”Enorma resurser” slukas av bränderna

Från kommunens sida är gruppen EST, effektiv samordning för trygghet, engagerad i insatsen.

– Det här kostar enorma resurser och skapar otrygghet i området. Vi ser att vi kan få större effekt om insatserna från olika håll hänger ihop, säger Anette Carlsson, koordinator för EST.

När antalet bilbränder började stiga i juli gjorde gruppen en kartläggning av skadegörelsen, som har legat till grund för övervakningen som nu sätts in.

– Vi har sett olika mönster och kommit fram till att vi behöver ha fler ögon ute i bostadsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.