– Elsparkcyklar är här för att stanna och därför handlar det nu om att hitta ett system som fungerar, både för vanliga cyklar och elsparkcyklar, säger Anna Thunell i klippet. Foto: SVT Arkiv/Silvia Anna Westin

Efter helgens dödsolycka – kommunen startar intern utredning

Uppdaterad
Publicerad

I söndags avled en cyklist efter att ha krockat med en stillastående elsparkcykel på en cykelbana i Västerås. 

Tekniska nämnden inom kommunen vill nu se en lagstiftning kring elsparkcyklar. 

– Vi inom Västerås kommun har tagit fram riktlinjer gällande elsparkcyklar men mer än så kan vi inte göra, säger ordföranden Anna Thunell (MP). 

Samma lagstiftning som gäller cyklar gäller även elsparkcyklar i dagsläget. Något som Tekniska nämndens ordförande Anna Thunell anser är problematiskt. 

– Vi har haft en del problem med att folk slänger sina elsparkcyklar lite överallt runtom i stan, säger hon i klippet. 

Elsparkcykel inblandad i dödsolycka i Västerås

– Som det är idag så klassas en elsparkcykel som en vanlig cykel. Lagstiftningen måste se över om det är rimligt, säger Anna Thunell.

– Vi var en av de första kommunerna som tog fram riktlinjer kring elsparkcyklar. De ska vi titta över nu redan i höst. Men mer än så kan vi inom kommunen inte göra, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcykel inblandad i dödsolycka i Västerås

Mer i ämnet