Flytande vindkraftverk väntas ge skjuts på kättingmarknaden inom några år, säger Magnus Westher, vd på Ramnäs bruk. Foto: Jenny Berggren/SVT

Ramnäs bruk igång efter konkursen: ”Hoppas vara 50-60 anställda om några år”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha stått stilla i drygt tre månader har nu kättingtillverkningen på Ramnäs bruk startat upp igen. Ett tiotal personer har återanställts och förhoppningen är att det ska bli flera gånger så många inom bara några år.

– Nu börjar vi om från början, i den takt marknaden tillåter, säger vd Magnus Westher.

Det var i oktober som Ramnäs bruk begärde sig själva i konkurs. Verksamheten stoppades och de 40-talet anställda sades upp på grund av arbetsbrist.

Flera spekulanter visade dock intresse hos konkursförvaltaren att driva verksamheten vidare och till sist var det den tidigare ägarkoncernen som vann budgivningen.

Det, förklarar vd Magnus Westher, innebär att man nu får möjlighet att börja om från början. Uppdraget från ägarkoncernen är att hålla maskinerna igång i väntan på att marknaden lyfter.

– Flera oberoende rapporter visar att marknaden för flytande vindkraftverk kommer att ta fart och då ökar efterfrågan på den typ av kätting vi tillverkar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.