Sjukvårdsdirektören Håkan Wittgren om sjukhuschefens resa till Spanien. Foto: SVT/Arkiv

Sjukvårdsdirektören efter Spanienresan: ”Inte mitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer valde chefen för akutsjukvården och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektören i Västmanland, Liselott Sjöqvist, att semestra i Andalusien över jul.

– Mitt ansvar är att se till att hon får semester. Vad hon sedan gör när hon är ledig är hennes eget ansvar, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Håkan Wittgren.

Efter att det har blivit känt att sjukhuschefen Liselott Sjöqvist har åkt på solsemester till Spanien över jul har reaktionerna varit många. Hälso- och sjukvårdsdirektören Håkan Wittgren säger till SVT Nyheter Västmanland att vad hon gör under sin ledighet är hennes eget ansvar.

– Jag är, som hennes chef, ansvarig för att se till att hon får sin ledighet. Och jag är dessutom ansvarig för att se till att vi säkrar upp med en ersättare så sjukhusledningen fungerar. Vad hon sedan gör när hon är ledig, det är hennes egna avvägning och ansvar och inte mitt, säger Håkan Wittgren.

Coronaviruset i Västmanland

På frågan om han visste om hennes planerade resa innan hon tog sig iväg svarar han:

– Det går jag inte in på. Jag kan bara upprepa att det inte är mitt ansvar vad hon gör när hon har semester. Det får hon stå för.

I klippet berättar sjukhuschefen om varför hon genomförde sin resa till Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet