Loket på godståget totalförstördes i krocken Foto: Niklas Hagman

Efter tågolyckan i Hökmora – utredning föreslår bättre skydd

Uppdaterad
Publicerad

Det bör övervägas om skyddet vid plankorsningen i Hökmora utanför Norberg ska förstärkas. Det slår Statens haverikommission, SHK, fast i sin slutrapport.

Det var den första februari i år som ett godståg körde in i en timmerbil och ett släp lastat med timmer som fastnat på järnvägsspåret i höjd med Hökmora i Norbergs kommun.

När timmerbilen skulle köra över järnvägsspåret så gled den av vägen på grund av halkan. Släpet fastnade mot en stolpe i järnvägskorsningen precis när godståget kom körande.

Lokföraren lyckades kasta sig ut ur tåget men skadades allvarligt vid olyckan. Föraren och en passagerare i timmerbilen hann också hoppa ur och klarade sig utan allvarliga skador.

Rekommenderar hinderdetektion

SHK har nu utrett händelsen och rekommenderar att skyddet vid plankorsningen ska förstärkas bland annat eftersom just tung virkestrafik ofta passerar där. Bland annat rekommenderas så kallad hinderdetektion, som kan upptäcka och varna tågen för fordon som stannat i en plankorsning.

Haverikommissionen rekommenderar också Trafikverket att se över de krav som ställs på underentreprenörer vid svår halka i liknande korsningar. Olyckan orsakades enligt slutrapporten av just halkan i kombination med de ogynnsamma vägförhållandena.

Den 28 november skedde en dödsolycka mellan ett godståg och en personbil i samma plankorsning, den olyckan berörs dock inte i den här rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.