Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mindre konstsnö i vinter i Teknikbacken om elpriserna blir höga. Foto: Adam Danielsson/SVT

Förväntad elprischock för skidbacken i Arboga – bara konstsnö i en fjärdedel av backen

Uppdaterad
Publicerad

Teknikbacken i Arboga planerar att bara spruta en fjärdedel av backen med konstsnö när det väntas rekordhöga elpriser i vinter.

– Det är så klart tråkigt, men det viktiga är att vi kan öppna backen, säger Andreas Nyquist, ordförande i Arboga Alpina som driver Teknikbacken i Arboga.

Skidbacken i Arboga är beroende av konstsnö för att kunna hålla öppet för alpinskidåkning. Men prognosen för vintern ser dyster ut.

– Vi har en budget som vi kan göra snö för. Om elpriset blir högt blir det mindre konstsnö, säger Andreas Nyquist, ordförande i Arboga Alpina.

Energikrisen i Västmanland

Enligt Andreas Nyquist kommer vädret och elpriset för dagen bli avgörande om när de kan producera snö.

– Kan vi välja så sprutar vi när det är tio grader kallt och att vi ser att elpriset för natten är lågt eller inom den gräns som vi tycker är rimligt, säger han.

Inga höjningar av hyran – än så länge

För tillfället finns inget förslag från Arboga kommun om att höja hyrorna till följd av höga elpriser. Kommunen har inte heller beslutat att skjuta till mer pengar till föreningslivet.

– Vi följer utvecklingen och är medvetna om utmaningen, säger Måns von Stedingk, föreningskonsulent på Arboga kommun.

I klippet berättar Andreas Nyquist om oron inför vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Energikrisen i Västmanland

Mer i ämnet