Foto: SVT / Privat

Elsparkcyklarna har kommit till Västerås – kommunen tagna på sängen

Publicerad

Elsparkcyklarna har kommit till Västerås. De eldrivna hyrfordonen, som har funnits i andra storstäder sedan drygt ett år, har varit omtalade. I maj dog en man i Helsingborg efter en olycka.

Att elsparkcykeln, eller ”hyrskotern” som den också kallas, nu kommit till Västerås överraskade kommunen.

– De har helt plötsligt kommit hit till Västerås. Vi har sett dem i andra städer, men nu har de kommit hit. Vi blev lite överraskade, säger Krister Sikström, trafikingenjör.

Det är framförallt ett bolag som etablerat sig för att hyra ut elsparkcyklar i Västerås. Enligt uthyrningsfirman har de förnärvarande 50 stycken elektriska scooters i staden.

Hyrcyklar finns redan i Västerås men till skillnad med dessa så har inte elsparkcyklarna en plats där de ska ställas när de inte används.

– Ingen har tagit kontakt med oss angående elskotrarna. Vi ska försöka få till ett möte med uthyrningsfirman så att vi kan prata igenom hur vi vill ha det så att vi kan komma fram till en bra lösning, säger Krister Sikström.

Att det är oklart var och hur man ska ställa dem när man åkt klart är något som västeråsarna också vittnade om när SVT Västmanland gav sig ut på stan.

Ingen våg av olyckor eller problem i trafiken

Vid akutavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås har man inte fått in några allvarliga skador eller sett någon våg av skador efter elsparkcyklarnas intåg. Inte heller polisen har märkt av dem som något problem i trafiken.

Elsparkcyklarna i Västerås

Visa

Åldersgränsen är enligt firman 15 år.

På företagets hemsida uppmanar man bland annat till att ha på sig hjälm, använda cykelbanor när man kör och att parkera sparkcykeln ordentligt.

Tanken är att skapa så kallade virtuella parkeringsplatser för användarna, men just nu är detta i testfasen.

Källa: Ozon Rides

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer