Symtomen efter att ha fått i sig sprängört kan komma plötsligt, inom en halvtimme, med kraftig salivavsöndring, magsmärtor, kräkningar, diarré, ihållande kramper, medvetslöshet och andningsförlamning. Foto: Giftinformationscentralen

Flickor förgiftade efter att ha ätit sprängört i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Tre flickor i 11-årsåldern fördes i tisdags till sjukhus med ambulans efter att ha ätit den giftiga växten sprängört i Västerås.

Flickorna hittade växten, som de tyckte liknade morot, i vindskyddet vid Fågelviken på stadsdelen Hamre.

Kerstin Isaksson, stadsbiolog på Västerås stad, fick skriftlig information om händelsen under onsdagen. I ärendet står det att växten hade ryckts upp och lagts i vindskyddet där flickorna hittade den. Ärendet beskriver också hur en av flickorna snabbt började må dåligt efter att hon ätit växten:  ”Ena tjejen spydde, krampade och blev medvetslös varvid ambulans tillkallades. Efter en natt på akuten klarade sig alla tre.” 

Stadsbiologen menar att flickorna hade tur i oturen.

– Det är väldigt ovanligt att människor får i sig sprängört men händer det så räcker det med lite för att man ska dö.

Sprängört är en av de allra giftigaste växterna i Sverige. I Västerås växer den längs med strandkanter och vid svartån. Hela växten men särskilt roten innehåll cicutoxin som har en stark neurotoxisk effekt, vilket betyder att den påverkar nervsystemet. Bland de första symtom man ser hos någon som ätit sprängört är att personen krampar.

– Att ta bort sprängört är omöjligt. Det vi kan göra är att informera om den.

I klippet nedan kan du lära dig mer om hur sprängört ser ut. Klippet spelades in 2017 i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.