Foto: TT

Ex-pojkvännen för ung för livstid – försvaret vill ha fortsatt huvudförhandling

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna i Arbogafallet hade glömt att de begärt ut handlingar från de iranska myndigheterna, gällande ex-pojkvännens ålder. Idag kom beskedet: Han är 21 år, och var 20 när brottet begicks. Yrkandet om livstids fängelse dras därför tillbaka.

I stället kommer åklagaren att yrka på ett tidsbestämt straff och att han ska få åldersrabatt.

Ex-pojkvännens försvarsadvokat Lars Jähresten kräver nu en fortsätt huvudförhandling.

– Hans ålder har ju varit av högst centralt intresse under hela förhandlingen, säger Lars Jähresten. Att åklagarkammaren glömt bort att de begärt ut handlingarna är anmärkningsvärt, säger han.

”Har rätt att ta del av uppgifterna”

Rättsmedicinalverket kunde inte fastställa om ex-pojkvännen var över eller under 21 år. Men handlingarna från de iranska myndigheterna styrker det ex-pojkvännen sagt under rättegången, att han är född den 8 januari 1996.

– Min klient har rätt att ta del av de nya uppgifterna med hjälp av tolk, framför allt har han rätt mot bakgrund av den nya bevisningen eventuellt utveckla och kanske ändra inställningen i påföljdsdelen, säger Lars Jähresten.

LÄS MER: Åklagaren: ”Gärningsmännen har visat stor hänsynslöshet”

Om och när tingsrätten fattar beslut om fortsatt huvudförhandling är ännu inte bestämt.

SVT har sökt kammaråklagare Jessica Wenna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet