Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risken för psykos ökar om man tar medicinen och har druckit stora mängder alkohol eller sovit väldigt dåligt” – hör psykiatrikern Herman Holm om möjliga biverkningar av centralstimulerande adhd-medicin som Elvanse. Foto: SVT

Experter: Läkare måste vara försiktigare med adhd-medicin

Uppdaterad
Publicerad

Psykos är en känd biverkning av adhd-läkemedel som innehåller lisdexamfetamin. Flera experter som SVT har pratat med uppmanar till större försiktighet vid förskrivning.

– Det är oroväckande hur snabbt kraftfulla centralstimulerande preparat ökar, säger Herman Holm, psykiatriker.

Det är välkänt inom läkarkåren att adhd-preparat som innehåller lisdexamfetamin, som säljs i Sverige under varumärket Elvanse, kan trigga psykos hos känsliga personer. Det menar flera experter som SVT har pratat med.

– Det betyder att varje läkare behöver vara uppmärksam på de möjliga risker som finns, och bedöma varje enskild patient utifrån sin egen historia och ta hänsyn till det, säger Åsa Lindh, psykiatriker och utredare på Läkemedelsverket.

Elvanse är ett så kallat andrahandspreparat, som kan testas om andra adhd-mediciner inte fungerar. Det är också dyrare än andra preparat. Ändå har användningen ökat kraftigt i Sverige de senaste åren.

– Patienterna säger ofta att de vill ha Elvanse, som är mer potent än metylfenidat. De har läst om andras upplevelser på nätet, och då vill de ha det som de anser är bäst, säger Herman Holm, psykiatriker.

Han är orolig för den ökade förskrivningen av lisdexamfetamin, och tror att det kan finnas fler personer som har drabbats av allvarliga biverkningar än de uppmärksammade fallen i Västerås. Där attackerade en man fyra personer och en kvinna brände ner en matbutik, i vad som misstänks vara medicinutlöst psykos.

Regeringen: Utred adhd-vården

I förra veckan gav regeringen Läkemedelsverket i uppdrag att utreda adhd-vården. Uppdraget är att titta på om vården är jämlik, att se över vad som är bästa behandling, men också att titta på konsekvenserna om fler än psykiatrispecialister från skriva ut mediciner.

– Vi ligger högst i Europa nu när det gäller förskrivning av centralstimulerande läkemedel och det är klart att det inte är riskfritt. Jag tror att det är dags att lätta på gaspedalen, säger Herman Holm.

”Risken för psykos ökar om man har sovit väldigt dåligt” Hör psykiatrikern Herman Holm svara på tre frågor om biverkningar av adhd-medicin i klippet.

Allt fler svenskar tar adhd-läkemedel, och förskrivningen av Elvanse har fördubblats de senaste fem åren, från 50 000 doser 2019 till 100 000 2023. Foto: SVT Grafik

Kan ADHD-läkemedel ge psykos?

Den vanligaste typen av läkemedel som används för att behandla adhd är centralstimulantia, olika beredningar av metylfenditat och lisdexamfetamin. De ökar hjärnans tillgång till noradrenalin och dopamin.

Lisdexamfetamin, säljs i Sverige sedan 2013 under handelsnamnet Elvanse.

Elvanse har en positiv effekt på hjärnaktiviteten och bidrar till att förbättra uppmärksamhet, koncentrationsförmåga och minska impulsivt beteende. Det rekommenderas inte till alla patienter med adhd, och en grundlig medicinsk utvärdering krävs.

Elvanse ska användas med försiktighet av personer som har ett psykiskt problem som till exempel bipolär sjukdom eller paranoia. Skälet är att medicinen kan förvärra dessa problem. En av biverkningarna av medicinen är psykos.

Källa: Socialstyrelsen, Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.