Fagersta kan få parkourpark

Publicerad

I Fagersta kan det vara svårt att hitta aktiviteter för de ungdomar som inte vill syssla med lagsport som bandy eller fotboll. Nu utreder kommunen möjligheterna att anlägga en parkourpark intill skateparken på Ringvägen.

Thomas Johansson i Fagersta la fram förslaget som ett e-förslag i höstas.

– Min son blir nio i juni. Jag har försökt få honom att intressera sig för olika aktiviteter, men det mesta som erbjuds i Fagersta är lagaktiviteter. Han visade klipp på youtube där folk håller på med parkour, säger Thomas Johansson.

”Behövs alternativ”

Han tror att intresset skulle kunna väckas om det fanns någonstans att syssla med parkour i Fagersta.

– Det behövs ett alternativ till alla lagsporter. Skateboardparken blev en succé. Den målgruppen är samma, säger Thomas Johansson.

Hans förslag kom in i höstas, och sedan har kommunen tittat närmre på frågan. Tanken är att den ska byggas intill skateparken på Ringvägen.

Ska diskuteras vidare

Norra Västmanlands Kommunalförbund har tagit fram en kostnadskalkyl där man räknar med att parkourparken skulle kosta cirka 720.000 kronor att bygga och cirka 15.000 kronor per år att driva. Frågan kommer att behandlas vidare i kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan.

– Man behöver ha klart för sig om man vill ha en liten park eller en stor anläggning. Parkour kommer i olika storlekar. Om en utredning landar i beslut behöver man vara väldigt klar över vad vi har för ekonomiska möjligheter och vad det är som faktiskt efterfrågas, säger Lena Sundholm, kultur- och fritidschef i Fagersta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.